Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gestolen katalysator

Vraag gesteld door op 20 juli 2020

Nadat voor de tweede keer de katalysator uit mijn Toyota Prius is gestolen, wil ik nu een ander hypbride Toyota type kopen bijvoorbeeld een Auris. De vraag: Hoe groot is de kans dat daaruit ook de katalysator gestolen wordt en is er wat aan te doen om dat onmogelijk te maken door het aanbrengen van extra beveiliging?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De katalysator van uw Toyota Prius is tot twee keer toe gestolen. Inmiddels overweegt u een hybride Auris aan te schaffen en u vraagt zich af of deze ook een potentieel slachtoffer is.

Het is vooral de wat ouder generatie hybrids die op het verlanglijstje staan van een rondreizende roversbende. Het gaat hun met name om de kostbare inhoud rodium en palladium dat juist in de wat oudere versies wat rijkelijker aanwezig is. Deze edelmetalen zijn voor goed geld te verhandelen.

De Prius is inderdaad wel verreweg het meest gewilde slachtoffer, meestal de generatie van 10-15 jaar geleden. Maar de hybrids van Honda zoals de Civic en de Jazz en de vroege Lexus hybrid modellen kunnen ook nog weleens van hun katalysator beroofd worden. Wat de Auris betreft zijn de vroege exemplaren in Engeland ook al aan de beurt geweest.

Het lijkt me inderdaad slim om bij de genoemde modellen de katalysator wat minder makkelijk te laten stelen door deze vast te laten lassen. Dat wordt inmiddels ook al preventief gedaan. Met een slijptol kan een volhardende dief hem uiteindelijk toch wel meekrijgen maar dat gaat gepaard met best veel kabaal wat hopelijk voldoende een reden is er niet aan te beginnen.

Maar overweegt u de aanschaf van een jonge generatie Auris dan is het risico minder groot. Maar raadpleeg toch de dealer voor een relatief eenvoudig aan te brengen hindernis om de katalysator té makkelijk te kunnen demonteren. Je weet maar nooit of jongere hybrids op den duur toch ook aan de beurt gaan komen.