Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrisch of hybride?

Vraag gesteld door op 20 juli 2020

Wij denken er over elektrisch te gaan rijden. Voor een gezin. Met als doel duurzamer te rijden. Maar wel tegen verantwoorde kosten en het goed kunnen bereiken van familie op een afstand van 150 km. Daarom hebben we de volgende vragen:

  • Hoe kunnen we zien hoe kostenvoordelig elektrisch rijden is, in vergelijking met benzine? Aanschafprijs elektrisch is hoog, maar kosten lager. We rijden 19.000 km per jaar. Woonwerkverkeer, familiebezoek en vakantie. Nissan Leaf lijkt een goede prijs-kwaliteitsverhouding te hebben.
  • Kunnen we met een elektrische auto familie op 150 km afstand praktisch bereiken, ivm actieradius?
  • Hoe duurzaam is een hybride auto, bijv een Toyota Auris of een plug in hybride?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt elektrisch te gaan rijden en u vraagt zich af hoe u kunt zien voordeliger te rijden dan in vergelijking met een benzine auto.

Daarvoor kunt u heel goed ons Autokostenprogramma raadplegen. Wanneer u een mogelijke elektrische kandidaat selecteert en vervolgens een benzine versie kunt u onderaan de streep zien wat de maandelijkse kosten zijn of berekend per kilometer. Op basis van uw gebruik zoals jaarkilometrage en geplande gebruiksduur heeft u inzage in het kostenplaatje en ziet u of elektrisch wel lonend genoeg is.

We hebben op deze pagina alle EV's verzameld met de gemeten actieradius volgens de WLTP methode. Er komen gelukkig steeds meer modellen op de markt die ook als gezinsauto goed inzetbaar zijn met een best redelijk haalbare actieradius. Die ontwikkeling is best wel gaande met een catalogusprijs dat ook steeds meer in de buurt komt van wat je voor een modale gezinsauto op op benzine zou moeten betalen. Maar het duurt dus nog wel even voordat de gebruikte markt met deze exemplaren aangevuld gaat worden.

De door u genoemde Nissan Leaf zou van de huidige generatie in de zwaarst uitgevoerde versie wel aan de voor u noodzakelijke actieradius moeten komen. Voor een gebruikt exemplaar van een paar jaar geleden ligt die lat nog wat te hoog.

Daarom kan een hybride best voorlopig nog een prima alternatief zijn zoals een Toyota Auris of Prius of eventueel een plug-in versie. Die voldoen prima aan het praktische gebruik waar een gezinsauto aan moet voldoen en zijn met het oog op duurzaamheid duidelijk zuiniger met een liter brandstof dan zónder ondersteuning van een elektromotor.

Op anwb.nl vindt u - gebundeld op één pagina - meer relevante informatie over auto's.