Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E95 of E98?

Vraag gesteld door J. Sahertian op 22 juli 2020

Sinds een paar dagen ben ik benzinerijder geworden na heel wat jaren diesel. Mijn vraag, kunt u mij uitleggen wat voor de motor het verschil is in 95 en 98? En wat kan ik het beste tanken voor mijn VW touran 1.2 TSI uit 2015?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft sinds kort een benzine auto en u vraagt wat het verschil is tussen E95 en E98.

In E10-benzine is maximaal tien procent ethanol bijgemengd, in E5 is dat maximaal vijf procent en in de praktijk zelfs vaak nul. Nagenoeg alle nieuwe auto’s kunnen met E10-benzine overweg.

In de praktijk heeft eigenlijk alle E10-benzine ook een octaangetal van 95 en vervangt het daarmee de reguliere benzine die voorheen als Euro 95 werd aangeboden. E5-benzine is in de praktijk de duurdere premium-benzine, meestal met octaangetal 98.

Het octaangetal zegt iets over de klopvastheid van de benzine en is dus bepalend voor het moment waarop het gecomprimeerde mengsel zou kunnen gaan zelfontbranden, dat in tegenstelling tot een diesel niet de bedoeling is. De duurdere premium benzine i.c.m. met 98 octaan én mogelijk ook ethanol vrij kan de motor nét wat beter laten presteren en een fractie zuiniger laten draaien. Dat kost u aan de pomp wel gauw zo'n 13 ct/l méér en volgens opgave van de fabrikant volstaat de goedkopere E10 voor uw Touran prima.