Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

C1 semi-automaat 2010

Vraag gesteld door op 9 juli 2020

Ik heb een Citroën C1 van het jaar 2010 maar bij het rijden valt die na ongeveer 20 kilometer op stand N. Als ik hem dan in de plus zet, rijdt de auto weer. Gaat om een semi-automaat auto.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een probleem aan de automatische transmissie van uw Citroën C1. Na 20 kilometer schiet deze naar neutraal maar kunt u vervolgens wel handmatig de auto rijdbaar houden.

De betreffende automaat is van het z.g.n. gerobotiseerde type. De basis is een gewone handbak, maar aangevuld met de nodige elektronische en mechanische componenten wordt het bedienen van de koppeling en schakelmechanisme automatisch geregeld. Deze ook wel semi-automaat genoemde transmissie is niet helemaal vrij van storingen. Ik kan het omschreven probleem niet helemaal linken aan een overduidelijke oorzaak maar vaak is de actuator de bron van veel problemen.

Ik kom incidenteel ook wel een mechanische oorzaak tegen van de versnellingsbak zélf. Dan doel ik op de synchromeshringen die er o.a. voor moeten zorgen dat de versnellingsbak niet uit de versnelling schiet. En dat lijkt er in uw geval wel een beetje op wanneer deze spontaan naar neutraal gaat. En na 20 kilometer zou te maken kunnen hebben met het warm worden van de bakolie. Misschien gebeurt dit ook steeds in een bepaalde versnelling en niet in alle.

Dit is slechts een mogelijke technische verklaring op afstand. De auto moet toch echt nader onderzocht worden door de dealer. Mogelijk weet men er een storingscode uit te krijgen die een indicatie biedt waar het gezocht moet worden.