Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM betalen na omkeuring bestelauto grijs kenteken naar particuliere auto?

Vraag gesteld door op 17 juli 2020

Deze vraag gaat over BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) betalen op tweedehands bestelauto's, niet over de motorrijtuigenbelasting.

Tenzij de bestelauto in gebruik is genomen voor 1 juli 2005 geldt: "De korting op de bruto bpm van een in Nederland gebruikt motorrijtuig met een Nederlands kenteken, mag u alleen vaststellen met de forfaitaire tabel."

"Voor een bestelauto geldt de eerste 5 jaar afschrijving met de forfaitaire tabel. Na 5 jaar is het afschrijvingspercentage van een bestelauto 100%."

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/bpm_berekenen_en_betalen/afschrijving_met_koerslijst_taxatierapport_of_forfaitaire_tabel/afschrijving_met_forfaitaire_tabel

Betekent dit voor een particuliere koper, die de bestelauto van grijs kenteken naar een camper (personen auto) laat keuren, dat zij voor alle bestelauto's die 5 jaar geleden in gebruik zijn genomen geen BPM meer hoeft te betalen?

Ik vraag mij dit af omdat de BPM tarieven voor een particuliere auto tot 9 jaar en 6 maanden in de prijzen tabel staat.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de BPM bij aankoop van een grijs kenteken bestelauto, die u wilt ombouwen naar geel kenteken kampeerauto.

Als een grijs gekentekende bestelauto van 5 jaar of ouder door een particulier wordt gekocht en als zodanig wordt gebruikt, is er geen BPM verschuldigd omdat de BPM op een bestelauto in 5 jaar wordt afgeschreven naar nul. Omdat in dit geval de auto zal worden omgebouwd naar geel kenteken kampeerauto, zult u aangifte BPM moeten doen. Hoeveel BPM u moet betalen, is een hele rekensom. De Belastingdienst refereert naar het aangifteformulier waar een zit een rekenfunctie in zit, maar deze blijkt niet voor iedereen even begrijpelijk. 

Er zijn instanties die u kunnen helpen met het invullen van de BPM-aangifte. Een aanrader, want voor een paar tientjes nemen ze u een boel werk uit handen en ze garanderen de laagste BPM door gebruik te maken van de juiste methode. Voorbeelden zijn VWE en Autotelex.