Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM

Vraag gesteld door A.H.M. de Groot op 21 juli 2020

In mei nieuwe auto gekocht. Moet nog geleverd worden maar krijg nu een rekening van 500 BPM verhoging erbij. Kan dit?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

In mei 2020 heeft u een koopcontract gesloten voor een nieuwe auto. Deze moet nog worden afgeleverd. U heeft nu de onaangename verrassing van een BPM verhoging van 500 euro.

Er is heeft inderdaad een wijziging in de berekening van BPM plaatsgevonden per 1 juli 2020 met als resultaat bij sommige auto’s een hoger BPM bedrag. De verkoper kan en mag fiscale verhogingen altijd aan de klant doorberekenen. Ik weet niet om welke auto het gaat maar deze prijsverhoging zou dus heel goed kunnen.

Het is wel flauw van uw dealer dat hij in mei dit jaar een dergelijke BPM verhoging u niet al heeft aangekondigd. Dit besluit van de overheid was destijds al lang een feit en een waarschuwing vooraf voor mogelijk een verhoogd BPM bedrag was wel op z'n plaats geweest. Hij had dit kunnen weten én zelfs kunnen berekenen.

De BPM werd vóór 1 juli nog afgerekend op basis van de uit de WLTP (CO2 uitstoot) waarde teruggerekende NEDC 2.0 waarde. Sinds juli 2020 wordt de BPM berekend op basis van de hogere WLTP-waarde. De BPM tarieven zullen hierop worden aangepast. Voor de gemiddelde auto zal deze overgang budgetneutraal verlopen. Voor de individuele auto kan dit echter positief of negatief uitpakken. Ook wordt nu elke CO2 verhogende optie met BPM belast.