Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Prius 2 verstandig ivm toenemende diefstal?

Vraag gesteld door op 23 juli 2020

Wij overwegen de Prius 2 van mijn ouders te kopen voor 4500-5000 euro. Het is een goed onderhouden auto uit 2008 met een kilometerstand van ongeveer 185.000 kilometer.

Nu las ik een nieuwsbericht over de toenemende diefstal van de katalysatoren bij hybride auto's en de Prius 2 in het bijzonder omdat die makkelijk los te snijden is.

Nu heb ik eerst met de verzekeringsafdeling van de ANWB gebeld. De medewerkster heeft uitgezocht dat ik met een beperkt-casco verzekering verzekerd ben tegen diefstal van de katalysator en dat er geen extra veiligheidseisen worden gesteld door de verzekeraar. Aangezien een van de gedupeerden bijna 2700 euro kwijt was aan reparatiekosten vanwege de geleden schade heeft de medewerkster de dagwaarde van de auto opgezocht: 5950 euro. Wat de verzekering betreft is het dus in orde.

Ook heb ik gelezen dat je bij bedrijven voor 100 euro een plaat kan laten plaatsen die de diefstal vertraagt. De tijd zal uitwijzen of dit het gewenst effect heeft.

Nu vraag ik mij af of het verstandig is nu deze auto te kopen. Wij wonen in de binnenstad en de auto staat niet voor de deur, maar op een parkeerplaats vlak buiten het centrum, op 5 minuten afstand. De omgeving bestaat uit gedeeltelijk woonhuizen, gedeeltelijk kantoren. Niet super druk voor het centrum, maar vergeleken met de gemiddelde woonwijk wel aardig wat verkeer. De parkeerplaatsen worden ook gebruikt door mensen die in het centrum willen zijn en er lopen mensen langs die van en naar het station gaan.

Wat zijn uw gedachten hierover?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van de Toyota Prius van uw ouders en u bent enigszins bezorgd over de diefstal van de katalysator.

Het is vooral de wat oudere generatie hybrids die op het verlanglijstje staan van een rondreizende roversbende. Het gaat hun met name om de kostbare inhoud rodium en palladium dat juist in de wat oudere versies wat rijkelijker aanwezig is. Deze edelmetalen zijn voor goed geld te verhandelen.

De Prius is inderdaad wel verreweg het meest gewilde slachtoffer, meestal de generatie van 10-15 jaar geleden. Maar de hybrids van Honda zoals de Civic en de Jazz en de vroege Lexus hybrid modellen kunnen ook nog weleens van hun katalysator beroofd worden. Maar ook bedrijfsbusjes schijnen nog weleens bestolen te worden.

Het is in ieder geval geruststellend dat met een beperkt casco de verzekering de toezegging heeft gedaan dat een dergelijke diefstal onder de dekking valt. De kosten zijn immers fors en pleegt anders een flinke aanslag op je portemonnee. Met een preventief aangebrachte hindernis kan ik me voorstellen dat dit zeker kan werken. Bij de anders makkelijk te demonteren katalysator van de Prius zal men voor demontage dan vermoedelijk met een slijptol te werk moeten gaan. En bij dit soort klussen moet het vooral snel gaan en zeker niet nadrukkelijk gaan opvallen, vooral wanneer je ook nog héél kwetsbaar onder een opgekrikte auto ligt.

Ik begrijp uw lastige overweging maar ben van mening dat u zich ondanks de risico's niet van deze koop moet laten weerhouden. Het komt toch ook gelukkig met enige regelmaat voor dat dieven betrapt worden en aangehouden. Er is ook redelijk veel aandacht geweest in de media en kan het zijn dat dit boevengilde langzaam hun werkterrein elders gaat zoeken binnen Europa.

U heeft de mogelijkheid om voor een nette prijs en goede en betrouwbare auto over te nemen van uw ouders. U weet wat u koopt en dat is best veel waard en is naar mijn mening méér doorslaggevend dan het risico op diefstal van de katalysator.