Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Opel Ampera-e 150 kW

Vraag gesteld door C.J.M. Gulickx op 9 juli 2020

Is het verstandig om een Opel Ampera-e aan te schaffen als de service eind van het jaar ophoudt? Met name onderhoud netwerk?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt zich af of het verstandig is om een auto te kopen die binnenkort uit productie gaat. Voor wat betreft onderhoud en reparatie zult u nog lang bij de merkdealers of universele garages terecht kunnen. De onderdelenvoorziening kan uiteindelijk wel een punt worden met een verwachtte levensduur die tegenwoordig richting de twintig jaar gaat.

Het uitgangspunt is dat een autofabrikant tot tien jaar na productie onderdelen uit voorraad moet kunnen leveren. Daarna moet er onder normale omstandigheden nog 5 jaar uit de aangelegde voorraad geput kunnen worden. Dat is het uitgangspunt op basis van wat redelijk en billijk is maar we hebben geen wetgeving hiervoor kunnen ontdekken.

Dan is er nog een algemene regel die leveranciers verplicht onderdelen te leveren zolang er een redelijk aantal van dergelijke modellen nog in omloop zijn. Al met al kunt u nog een hele tijd probleemloos met deze auto naar de garage, maar het zou kunnen dat onderdelen na 10 jaar moeilijker te vinden zijn of dat u daar even op moet wachten omdat ze uit het buitenland moeten komen.