Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden

Vraag gesteld door L.E.M. Sweekhorst op 30 juni 2020

In een eerdere vraag- antwoordcombinatie over vier seizoenenbanden in Duitsland (https://www.anwb.nl/experts/auto/92/vier-seizoenenband-in-duitsland) geeft u aan dat er een sticker in het zichtveld van de bestuurder geplaatst moet worden.

Echter mijn auto heeft een elektronische waarschuwing voor winterbanden. Deze waarschuwing wordt getoond bij snelheidsoverschrijding inclusief een akoestisch signaal. Vervalt dan de stickerplicht?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de omschreven elektronische waarschuwing voldoet aan de Duitse regelgeving óf dat er toch een waarschuwende sticker aanwezig moet zijn.
 
Deze sticker moet in het voertuig aanwezig zijn als de toegestane maximumsnelheid van de winterbanden of all-seasonbanden lager is dan de maximum snelheid van het voertuig volgens opgave van de fabrikant. Concreet betekent dit dat als de maximumsnelheid van een auto 210 km/u is en de maximumsnelheid van de gemonteerde banden 190 km/u is, de sticker zichtbaar moet zijn voor de bestuurder in de auto. De sticker bepaalt dus feitelijk de topsnelheid.
 
Wanneer ik verschillende Duitse bronnen raadpleeg, kom ik nergens tegen dat een dergelijke elektronische variant of andere alternatieven óók zijn toegestaan. Een simpele sticker blijkt toch echt noodzakelijk bij gemonteerde all-seasons of winterbanden met een lagere maximum snelheid dan opgegeven voor het voertuig. De boete is overigens 20 euro wanneer de waarschuwende plakker ontbreekt.