Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke SUV, stationwagon, MPV komen in aanmerking als caravantrekker?

Vraag gesteld door J. Brinksma op 26 juni 2020

Mijn Toyota Avensis Verso is niet meer te repareren. Ik heb een Dethleff camper 460 db (max 1300 kg). Ik zoek een ruime en betrouwbare suv/stationwagon/mpv, die de caravan makkelijk kan trekken. Budget is ca 10.000 euro. Welke auto's komen dan in aanmerking? Auto moet op benzine (of lpg hybrid) en moet in klasse A of B vallen. Rijd ca 25.000 km per jaar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een vervanger voor uw Toyota Avensis Verso die aan de gestelde criteria moet voldoen.

De combinatie ruim, gewenste trekvermogen én zuinig staan in zekere zin wel tegenover elkaar en dan wordt de spoeling daardoor wel erg dun. Vooral ook wanneer u binnen het gestelde budget moet blijven en betrouwbaarheid en duurzaamheid ook een criterium is. Maar de kandidaat die daar het meest aan weten te voldoen, is de Seat Altea XL 1.4 TSI 92 kW. In ieder geval ruim met voldoende trekvermogen voor de caravan en redelijk betrouwbaar én deze auto zou wat budget betreft ook haalbaar moeten zijn.

De meest geschikte combi zou de Skoda Suberp kunnen zijn met ook de 1.4 TSI 92 kW motor aan boord. Een zeer comfortabele auto met ruime zitplaatsen voor alle inzittenden maar mogelijk nét wat boven het budget. Dat geldt ook voor de wat mij betreft meest Avensis Verso-achtige vervanger, de Kia Carens. Dan zit u wel vast aan de 2.0 GDI met 122 kW die niet aan het A of B label kan voldoen.

Maar zoals gezegd, de spoeling is dun en een noodzakelijke concessie hier en daar sluit ik niet uit. Zoals een hybride waar geen kandidaat in is. De genoemde auto's kunnen best op LPG of zijn misschien héél summier op LPG te vinden, maar dan levert u naar mijn mening weer behoorlijk in op duurzaamheid en betrouwbaarheid.