Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands elektrische auto via Private Lease

Vraag gesteld door op 15 juni 2020

Op dit moment heb ik een eigen auto. Ik overweeg om via Private Lease een elektrische occasion 'aan te schaffen.' Max. prijs per maand ongeveer 250 euro. Ik zit te denken aan een Citroën Berlingo personenauto o.i.d., waar de achterstoelen uit kunnen, zodat ik fietsen mee kan nemen. Is mijn vraag hier naarhaalbaar? Dan nog wat vragen, waar ik nog niet achter ben:

  • als bijvoorbeeld de termijn 60 maanden is en wat als de motor vastloopt. Dan is dit toch de verantwoording van het leasebedrijf? En wat als de auto daardoor niet meer te berijden is, binnen de genoemde termijn?
  • de actieradius kan minder zijn geworden van de accu bij een occasion. Stel dat de actieradius binnen de termijn nog meer achteruit gaat, kan ik de leasemaatschappij daar op aanspreken?
  • aangezien private lease iets nieuws voor mij is en ook het rijden in elektrische auto's duiken er steeds meer vragen op. Dit is al heel wat.
Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Private Lease kan ook voor een elektrische auto aantrekkelijk zijn, zeker nu de aanschafsubsidie van € 4.000 hier ook voor geldt. Dat scheelt bij een leasetermijn van 60 maanden € 66 per maand. Als u dat mee berekent, is er net een elektrische auto te leasen voor € 250, maar niet in de grootte van een Berlingo. Die auto's zijn (ook op benzine) per maand duurder.

Garantie en eventuele technische problemen zijn inderdaad voor de leasemaatschappij. Soms is er vervangend vervoer, maar die voorwaarden kunnen verschillen. Accu's van elektrische auto's hebben vaak 8 jaar garantie. De kleine lettertjes daarvan staan wel een zekere achteruitgang van de actieradius toe en de leasemaatschappij zal niet in actie komen als de dealer/importeur zich aan die voorwaarden houdt.

Op de ANWB site vindt u op onze pagina over private lease nog meer informatie en tarieven. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders en een enkele keer stunt een importeur heel even enorm met leasebedragen. Het kan lonen om alle aanbiedingen een tijd goed te volgen.

De subsidiepot voor 2020 is niet oneindig, maar volgend jaar komt deze er weer. Daarna wordt het subsidiebedrag jaarlijks wat lager.