Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toekomst van euro-2 motor in camper

Vraag gesteld door I. van Dongen op 29 juni 2020

Ik ben aan het kijken naar een camper met bouwjr. 1997. Deze heeft een Euro-2 motor. Ik weet dat deze last heeft van milieuzones en ook extra wegenbelasting per 2020. Is het denkbaar dat deze oude diesel op korte termijn verboden wordt om mee te rijden? Is deze aanschaf nog wel het bedrag waard? Zijn er regels die zeggen hoelang welk type diesel motor nog op de openbare weg door Europa mag rijden?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Tot nu toe is nog geen enkel motorvoertuig, dat ooit voor gebruik op de openbare weg is goedgekeurd, volledig verboden in een Europees land. Wel zijn er plaatselijk steeds meer beperkingen en dit zal misschien uiteindelijk leiden tot het afsluiten van bepaalde gebieden voor de meest vervuilende auto's. Behalve stedelijk gebied kunnen dat ook natuurgebieden worden en daar zijn nu juist vaak campings te vinden.

Van een algemeen verbod is voorlopig nog geen sprake. Wel van een goede voorbereiding, zodat u ook bij een wegomlegging kunt inschatten of u ergens mag rijden. Dit wordt wel aangegeven met borden, maar als u plotseling een andere route, in een ander land, moet nemen ontsnappen deze zo aan uw aandacht.