Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tanken

Vraag gesteld door op 3 juli 2020

Onlangs heb ik na lange tijd weer een auto gekocht. Vroeger tankte ik altijd Euro 95. Maar wat is het beste om te tanken? Want de namen zijn ook anders nu, E10? En is het het beste om ongelood te tanken of juist niet? Ik weet ook niet of er nu benzine ongelood of met lood in de tank zit, kan het kwaad als deze nu gemixt worden doordat ik bijvoorbeeld ongelood tank en er is bezine met lood in de tank? Ik heb een Seat Ibiza uit 2005.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de huidige benzine aan de pomp en welke u het beste kunt tanken.

Ongelode benzine wordt al geruime tijd niet meer geleverd. U vindt aan de meeste pompen wat benzine betreft twee smaken; E10 en E5. De eerst genoemde wordt het meest getankt en is geschikt voor nagenoeg alle auto's. Deze brandstof bevat maximaal 10 procent bio-ethanol met 95 octaan en is de opvolger van de z.g. euro 95.

Dan is er nog de slang met de E5 aanduiding dat staat voor maximaal 5 procent ethanol met in de meeste gevallen 98 octaan. Meestal is dit een duurdere premium benzine met een prijskaartje dat al gauw zo'n 13 ct/l duurder is dan de meer standaard E10.

Heel simpel gezegd mag u beiden tanken. Ook door elkaar. Tankt u de duurdere E5 dan zou u misschien een summier positief verschil kunnen ontdekken in het verbruik en prestaties. Maar E10 benzine volstaat prima voor uw auto en scheelt op één volle tank al gauw 4-5 euro met de duurdere E5.