Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

SUV of Station

Vraag gesteld door L.P.H.A. van Muilekom op 28 juni 2020

Wat is het beste om een caravan te trekken een SUV of een station uitvoering? Ze mogen beiden 1500 kg trekken.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of een SUV of een stationwagon een betere trekauto is.

Door het uiterlijk van de SUV, die trekjes van een terreinauto heeft, lijkt dit op het oog een goede trekauto. De eigenschappen die een echte terreinwagen heeft, zoals vierwielaandrijving, een zware motor en een zwaar gebouwd onderstel, zijn echter niet van toepassing op deze auto's.

Uiteindelijk bepalen, los van de motor, met name het wagengewicht en de afstemming van het onderstel of een auto ook een goede trekauto is. Ook de lengte van de auto achter de achteras kan een rol spelen. Hoe korter deze is, des te minder invloed heeft de caravan op de auto. Als een SUV niet zwaarder is dan een stationwagon is dat geen voordeel.

Het onderstel verschilt per auto. Soms kunnen langere veerwegen een negatief effect hebben op het rijden met een caravan. Doordat je wat hoger zit, worden de bewegingen van de auto, en de invloed van de caravan, ook wat meer gevoeld.

Al met al biedt een SUV geen specifieke voor- of nadelen als trekauto. Of u het verder een fijnere auto vindt, is persoonlijk. De hogere zit en het uiterlijk worden vaak gewaardeerd. Qua ruimte, wegligging en verbruik wint de stationwagen het meestal.