Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Subsidie elektrische auto

Vraag gesteld door op 11 juni 2020

Hoe weet ik of ik op 1 juli in aanmerking kom voor een subsidie van € 4000 voor een nieuwe elektrische auto? De subsidiepot is beperkt. De Rijksoverheid geeft advies om dan een clausule in de verkoopovereenkomst op te nemen, dat je deze kunt ontbinden als de subsidie niet doorgaat. Maar de voorwaarde voor de aanvraag is dat de koopovereenkomst én de kentekenregistratie op naam van de aanvrager moet staan. De verkopende partij zal dan nooit een contract willen tekenen, omdat ze dan als de subsidie niet wordt uitgekeerd, met een auto blijven zitten die al op kenteken gestaan heeft.

Het zou mooi zijn als je zou kunnen zien hoeveel er nog in de subsidiepot zit. De pot is voor nieuwe autos € 10 miljoen. Komt neer op 2500 auto's. Weet u hoe lang het zou duren voor die verbruikt is (op basis van gegevens 2019)?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een goed punt. Men vraagt eerst om registratie, pas dan kan de subsidieaanvraag worden gedaan. Als het moment van tenaamstelling en lege subsidiepot elkaar net kruist zou de consument daar nadeel van ondervinden.

Waarschijnlijk komt er op de website van RVO vanaf 1 juli de mogelijkheid om in te zien hoe ver de pot gevorderd is. In elk geval komen er waarschuwingen als die bijna uitgeput is. Een inschatting kunnen we niet maken. Wel is het zo dat het aantal auto’s wat gesubsidieerd kan worden waarschijnlijk hoger zal liggen dan 2500, omdat bij private lease niet de complete 4000 euro in rekening gebracht wordt voor de pot van 2020, maar slechts de maanden die het contract in dit jaar heeft. Onze verwachting is dat minstens de helft van de aanvragen private lease betreft.