Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schijfremmen

Vraag gesteld door op 23 juni 2020

Terugkerend probleem met achterremmen Mitsubishi Spacerunner 1999: vanaf 70 km/uur periodiek vastlopen van schijfrem, wiel wordt heet. Auto gaat bonken. Gaat ook weer over. Komt links en rechts voor. Remmen ca optisch in orde. Voordat ik alles tm de remklauw laat vervangen, heb ik de volgende vraag. Hoe kan het dat zonder vooraf geremd te hebben uit het niets de rem blokkeert? Waar kan dat op duiden? Hoofdremcylinder, ABS. Graag uw reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het kan dat zónder remingreep toch de achterremmen spontaan gaan aanlopen.

Dat sluit ik toch niet uit. Het kan zijn dat deze al licht aanlopen maar door wat warmte ontwikkeling de remblokken nog nadrukkelijker tegen de schijven aangedrukt worden door de zuigers. In ieder geval komt dat wel vaker voor zonder dat er recent geremd is. Maar zomaar op de gok de remklauwen vervangen zou ik toch niet zomaar overwegen.

Wat mij betreft zou je eerst kunnen kijken hoe gangbaar de zuigers nog zijn. Wanneer deze heel zwaar weer teruggeduwd moeten worden de cilinder in dan is dat geen goed teken. Mogelijk zou je op op basis van de uiterlijke staat en de conditie van de remklauwen ook kunnen zeggen dat daar vermoedelijk inwendig wel iets mee aan de hand zou moeten zijn. En misschien dat frisse remvloeistof en vervolgens goed ontluchten nog een ingreep zou kunnen zijn.

Door inwendige vervuiling van de hoofdremcilinder kan er misschien ook wat restdruk achterblijven. Het verversen van de remvloeistof is misschien dan nog het proberen waard. Na ruim 20 jaar kunnen met name de achterremklauwen inwendig best zwaar gecorrodeerd zijn. Maar het lijkt mij slim om de voorgestelde ingrepen éérst uit te voeren. U moet nét iets meer zekerheid verkrijgen om toch de remklauwen al schuldigen aan te wijzen.