Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met opstarten

Vraag gesteld door op 1 juli 2020

Ik heb een Renault Twingo uit 2009 (benzine 1,2). Ik ben recent met die doos naar Polen gereden. Onderweg geen problemen gemerkt: de motor draait prima en alles werkt tip top maar... nadat het autotje hele nacht stil heeft
gestaan was het moeilijk om die op te starten. Dat duurde ongeveer 3-4 seconden voordat de motor aansloeg.

Ik heb Twingo naar de garage gebracht- auto kreeg nieuwe bougies, kabels, accu en brandstofpomp. Sensor bij het wiel is ook in orde maar na paar dagen het probleem keerde terug. Als de auto koud is, duurt het lang voordat de motor aangaat maar als die draait en zet ik die uit en dan weer meteen opstart is er niks aan de hand. Weet u wat kan dat zijn?

De bovengenoemde onderdelen zijn daadwerkelijk vervangen want ik kreeg de oude terug. Computer afgelezen maar er zijn geen fouten. P. S. Ik woon 4 jaar in Nederland en daarom excuseer ik mij voor de spelfouten.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Twingo heeft inmiddels verschillende nieuwe onderdelen gekregen vanwege de moeilijke koudstart. Echter zonder resultaat. U vraagt waar de mogelijke oorzaak gezocht moet worden.

Een overduidelijke en concrete oorzaak kan ik u helaas niet geven. Deze generatie Twingo kent wel wat relatief kleine elektronica klachten die niet allemaal uit een hoek komen. Uw garage denkt aan ontsteking én brandstofproblemen gezien de gedane werkzaamheden, en dat lijkt me op zich ook heel logisch.

Ik weet dat bobine problemen weleens kunnen opspelen en dat de BDP sensor weleens de oorzaak kan zijn van dit probleem. De benzinepomp is kennelijk inmiddels vervangen maar misschien is de brandstofdruk niet goed en moet het daar in gezocht worden. Het zou ook kunnen dat de injectoren na langere stilstand wat verkleven door wat inwendige vervuiling.

U zou in ieder geval eens kunnen proberen of een tank E5 benzine zoals bijvoorbeeld Shell V-Power of BP Ultimate nog effect zou kunnen hebben op de koudstart. Misschien merkt u een positief verschil en zou u misschien eens een brandstofsysteem reiniger in de tank kunnen gooien voor een inwendige reinigingsbeurt van het brandstofsysteem. Mocht dit relatief simpele uitprobeersel geen effect hebben dan blijft het tóch een zoekplaatje. En dan denk ik dus richting brandstofdrukregelaar, bobine of BDP sensor.