Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nokkenasversteller Audi A3

Vraag gesteld door op 29 juni 2020

Ik heb vorige week een Audi A3 1.4 tsfi Sportback gekocht van bouwjaar 2009. Ik heb de auto aangeschaft met 6 maanden Bovag garantie. Tijdens de proefrit leek alles prima in orde en ook de verkoper garandeert mij een technisch 100% goede wagen.

Nadat ik naar huis ben gereden en de auto later opnieuw startte, hoorde ik een ratel na de start. Dit heb ik opgenomen en overlegd met de garage. Ze gaven aan dat dit inderdaad de ketting was maar dat het vermoedelijk opgelost was met een kleine beurt en ik mocht de kleine beurt olie + filter uitvoeren bij een Bovag garage hier in de buurt.

Vervolgens heeft de andere garage kleine beurt uitgevoerd en de wagen bekeken en aangegeven dat wat hoorbaar was de nokkenasversteller is en dan de gehele distributie plus nokkenasversteller vervangen moet worden. Mijn vraag is: kan ik nu gewoon verwachten dat de garage dit onder mijn Bovag garantie herstelt zeker nu de andere Bovag garage bevestigd heeft wat het is?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Audi 1.4 TSI Sportback uit 2009 gekocht met 6 maanden Bovag garantie.

Tijdens de proefrit leek alles in orde maar bij de 1e koude start hoorde u een ratelend geluid. U heeft dit opgenomen en naar de verkoper gestuurd. Deze bevestigde dat dit de distributieketting is en stelde voor dat u bij een Bovag garage in de buurt de motorolie en het filter liet vervangen in de verwachting dat het probleem dan opgelost was.

De Bovag garage bij u in de buurt conststeerde dat de nokkenasversteller de boosdoener is en dat de gehele distributie plus nokkenasversteller vervangen dient te worden om het probleem op te lossen.

Distributieproblemen en nokkenasverstellers zijn bekende problemen bij deze motor die pas vanaf 2013 zijn opgelost. U moet terug naar de verkoper omdat dit zeker in aanmerking komt voor herstel binnen de Bovag garantie.