Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe Citroën C4 Spacetourer

Vraag gesteld door op 24 juni 2020

Ik zit met een dilemma. Ik heb momenteel een Citroën Xsara Picasso HDI 2.0 HDI Diesel uit 2004. Waardoor ik momenteel veel roettax moet betalen en mag steeds meer steden niet in.

Nu zijn wij aan het kijken naar een Citroën C4 Spacetourer, een vergelijkbare auto maar deze willen wij nieuw kopen en wij zitten met veel vragen. Want we willen eigenlijk een schakelauto maar als we een schakelauto in die typen kopen dan kan het alleen maar weer op diesel.

Maar onze mening is altijd geweest dat een schakelauto beter is als een automaat technisch gezien. En welk type blok zijn hiervan de beste, wat weten jullie hierover te vertellen bij deze types? Want wij kopen het liefst nieuwe auto's die wij 10 tot de 15 jaar afrijden, wij houden niet zo van verandering. En als wij toch voor de diesel gaan nieuw hoelang kunnen wij dan ongestoord in Nederland rijden voordat we weer gemeden worden in steden en weer een hoop extra roettax moeten gaan betalen of op welke termijn willen ze de diesels helemaal uit het straatbeeld hebben ook de nieuwe? Want betaal geen €40.000,- voor een paar jaar rijplezier.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Helaas is de beoogde opvolger van uw huidige auto niet op benzine en handgeschakeld verkrijgbaar.

Natuurlijk is een diesel altijd nog wel een optie. Het gaat immers om de allerschoonste generatie en stadscentra zullen daar voorlopig niet de neus voor ophalen. Maar je ziet aan de verkoop nieuw en gebruikt dat het een uitstervend ras gaat worden. Je moet toch wel ver boven de 30.000 km op jaarbasis rijden om wat kilometerkosten betreft niet duurder uit te zijn dan een benzine versie. Dus voor de modale rijder is diesel inmiddels wel uit zicht en zal de overheid diesel in de toekomst nóg zwaarder fiscaal belasten.

Ik begrijp uw voorzichtigheid wanneer het gaat om een automaat. Een handbak is minder complex en is traditioneel duurzamer en betrouwbaarder. Maar de automaat heeft wel een evolutie doorgemaakt en begint de handbak ook steeds meer te verdringen. En bij normaal gebruik en regulier onderhoud zijn we de fase inmiddels wel voorbij om de automaat op basis van een mindere duurzaamheid daarom aan de kant te zetten. Ik denk dat beduidend méér rijcomfort inmiddels veel meer doorslaggevend is om er juist wel voor te kiezen.

Een diesel lijkt me wellicht ook vanwege uw jaarkilometrage geen goed alternatief maar de automaat wat mij betreft tóch wel. Misschien dat u alvorens de markt veder door te spitten bij uw dealer een afspraak kunt maken voor een uitvoerige proefrit. Ik heb de indruk dat de Spacetourer eigenlijk dé beoogde opvolger is en dat u van de onvermijdelijke 8-traps automaat juist alleen maar heel veel plezier gaat hebben.