Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorolie verversen

Vraag gesteld door op 29 juni 2020

Mijn auto (Volvo XC40 1,5l benzine) is 1 jaar oud en heeft 6000 km gelopen. Na 1 jaar of binnen een jaar 30.000 km moet een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd. Deze beurt is uitgevoerd. Hierbij is de olie vervangen, een nieuw oliefilter geplaatst en volgens opgave het brandstofsysteem gespoeld. Er waren geen klachten. In hoeverre is het nodig om de olie en filter te verwisselen na zo weinig km’s en is het spoelen van het brandstofsysteem wel nodig (18 euro spoelvloeistof).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het écht noodzakelijk is de omschreven onderhoudswerkzaamheden uit te voeren wanneer u slechts 6000 km heeft gereden in één jaar. Ik begrijp uw twijfel maar het antwoord is ja.

Volgens opgave dient het onderhoud van uw Volvo iedere 30.000 km óf eens per jaar uitgevoerd te worden. Uiteraard afhankelijk wat het eerst van toepassing is. Hoewel uw jaarkilometrage relatief laag is, blijft toch de jaarlijks beurt van toepassing.

Bij een gering aantal kilometers op jaarbasis is regulier onderhoud minstens zo belangrijk. Vaak ook vanwege korte ritjes waarbij de motor niet goed op bedrijfstemperatuur komt. Een gevolg is snelle veroudering van de motorolie door condens, brandstofresten en extra vervuiling in de verbrandingsruimte van de motor. Vandaar tóch het advies het onderhoudsschema te respecteren en de verversbeurt te laten uitvoeren inclusief een nieuw oliefilter. En het reinigen van brandstofsysteem kent eigenlijk dezelfde motivatie. Dus juist óók bij een gering jaarkilometrage is het van belang het voorgeschreven onderhoud te volgen.