Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met youngtimer in milieuzone rijden in Duitsland

Vraag gesteld door op 4 juli 2020

Ik heb een auto van bouwjaar 1991 (kenteken X). Online kan ik hiervoor geen milieusticker krijgen voor Duitsland. Is wel APK goedgekeurd. Waarom krijg ik geen groene sticker Is net geen 30 jaar oud voor vrijstelling. Kan ik wel reizen door de dorpjes in Duitsland?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Alfa Romeo Spider is van 1991 en komt helaas niet in aanmerking voor de groene Duitse milieusticker.

In het algemeen geldt, dat dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 niet meer worden toegelaten in de milieuzones. Wat de benzine voertuigen betreft moeten deze voldoen aan de emissieklasse euro 1 óf hoger. Uw Alfa Spider staat volgens de RDW genoteerd als euro 0 dat ook overeenkomt met met het bouwjaar van de auto en daardoor een beetje tussen wal en schip valt. Vanaf een leeftijd van 30 jaar valt uw auto volgens de Duitse begrippen onder de oldtimers en bent u met uw Alfa wel overal welkom, zelfs zónder sticker. Maar helaas nu nog niet.

Ik wil wel benadrukken dat de milieuzones vooral betrekking hebben op stadscentra van de grote steden en zeker geen dorpjes. Op deze pagina vindt u het overzicht waarin staat welke steden of gebieden een milieuzone kennen. Mogelijk dat u zónder sticker toch voldoende vrijheidsbeweging heeft om met uw Spider door Duitsland te trekken.