Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur Seat Altea XL 1.2

Vraag gesteld door op 26 juni 2020

De auto heeft het bij mij probleemloos gedaan van 130d tot nu 210d km. Op een onderdeel van de turbo na (550e). We rijden rustig met dit ding en halen een redelijk verbruik van 1:16 ofzo. Als ik op internet zoek, zie ik eigenlijk geen 1.2 motoren die veel meer hebben gereden. Hoe zit dat, storten ze in en horen we er daarom niets meer van, gaan ze tonnen mee en horen we er daarom niets meer van, rijden mensen hem op?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Seat Altea XL 1.2 TSI heeft nu 210.000 km gedraaid. Dat is tot tevredenheid verlopen op een reparatie van 550 euro na. U merkt op dat er niet veel Altea's 1.2 te koop worden aangeboden met veel hogere kilometerstanden. Dat betekent echter niet dat de motor het niet aan zou kunnen. Deze motor is gebruikt in meerdere modellen van het VAG concern, daarbij kom ik wel hogere kilometerstanden tegen.

Het gegeven dat ze weinig worden aangeboden, kan te maken hebben met de markt, oudere auto's met kilometerstanden boven pakweg een kwart miljoen vinden vaak hun weg via export. Ook is het 'afdanken' van een auto meestal een keuze op economische basis. Komt er een dure reparatie aan, of normaal onderhoud door slijtage wat ook in de papieren kan lopen, dan besluit men meestal tot het vervangen van de auto in plaats van te blijven investeren.

Dat het ook anders kan, blijkt wel uit de serie 'Klokje rond' van Autoweek, waar de uitschieters qua kilometerstand op de brug worden gezet. Er zitten leuke voorbeelden bij waaruit blijkt dat de technische levensduur van de auto meer afhangt van de eigenaar (en de financiële keuzes die hij of zij maakt) dan van de auto zelf.