Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Houden van een auto als niet ingezetene

Vraag gesteld door op 26 juni 2020

Een vraag die mij ook aangaat. Mijn zus, ingezetene in Frankrijk maar ook veel zijnde in Nederland, hield in beide landen een auto voor zich zelf aan. Motorrijtuigenbelasting betalen geen probleem. Registratie rdw wel. Dan maar op naam van een familielid.

Maar sinds kort kan een verzekering alleen nog afgesloten worden door de meest er in rijdende hoofdbezitter van een auto. Hoe kan iemand die ingezetene is in Frankrijk, veel in Nederland is, digid geregistreerd en Nederlands paspoort, hier een vaste verblijfsplaats heeft, haar auto met alle verlichtingen op eigen naam aanhouden?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de mogelijkheden voor een niet-ingezetene van Nederland tot het houden van een in Nederland geregistreerd voertuig. U wilt graag weten of uw zuster die in Frankrijk woonachtig is een auto in Nederland kan aanhouden met alle verplichtingen die bij het houden van een auto in Nederland horen.

Nee, dat is niet mogelijk.

De Wet

Uit art. 48 lid 1 Wegenverkeerswet 1994 volgt dat inschrijving in het kentekenregister en de tenaamstelling alleen op verzoek van een in Nederland woonachtig persoon kan plaatsvinden of op verzoek van in Nederland gevestigde rechtspersonen.

Veel verplichtingen die samengaan met het houden van een auto in Nederland zijn gekoppeld aan de persoon op wiens naam het voertuig gesteld is.

Conclusie

Uw zuster kan de auto exporteren en op Frans kenteken registreren. Tot 6 maanden per jaar mag uw zuster de auto dan in Nederland gebruiken. Uw zuster kan incidenteel gebruik maken van de auto, zolang deze verzekerd en op naam gesteld is van een in Nederland woonachtig persoon van ten minste 18 jaar oud. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij kunt u mogelijk uw zuster opgeven als tweede bestuurder, bespreek dit met de verzekeringsmaatschappij. Ten slotte kan uw zuster overwegen om zich te laten registreren in het Brp.