Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Harde klap bij achteruit rijden

Vraag gesteld door S. Jonker op 16 juni 2020

Ik heb sinds maart 2020 een nieuwe Mercedes B Sport, bij het achteruit rijden (vier maal gebeurd) hoor ik een harde klap of ik tegen een muur aan rijd en slaat de motor af. Wat kan dit zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort tot viermaal toe bij het achteruitrijden een harde klap met een afslaande motor als gevolg. Het betreft hier een Mercedes B-klasse van 2020.

Een merkwaardig verschijnsel. Zeker van een nieuwe auto van een paar maanden oud. De oorzaak zou wat mij betreft in de aandrijflijn gezocht moeten worden. Dan denk ik aan de homokineet van één van de aandrijfassen maar vooral meer richting de transmissie. Ik weet niet of uw auto handgeschakeld is of voorzien van een handbak maar het lijkt of de ingeschakelde achteruit in een klap geblokkeerd wordt.

Ik neem aan dat uw dealer op de hoogte is van uw ervaring maar dit gebrek is helaas niet zomaar oproepbaar. Dat maakt het ook zo lastig. Maar ik kom niets van overeenkomstige verhalen tegen en dit lijkt me een exemplarisch gebrek. En als ik dan op afstand iets zou moeten aanwijzen dan denk toch echt aan de versnellingsbak zelf. De hoop is vaak dat het frequenter voorkomt en het in eerste instantie eerst erkend wordt. Misschien zou u nog kunnen uitvinden of dit voorkomt met de voorwielen rechtuit of juist met een nadrukkelijke stuuruitslag. Dat zou een belangrijke aanwijzing richting de aandrijfas kunnen zijn én misschien ook makkelijker oproepbaar.