Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewone autolak versus metallic

Vraag gesteld door A.L. van Mook op 3 juli 2020

Een metallic lak wordt voorzien van een transparante deklaag. Gewone autolak is tegenwoordig op waterbasis en ook deze is voorzien van een transparante laag. Metallic lak is aanzienlijk duurder. Is het daarom nog zinvol om te kiezen voor de duurdere metallic lak?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het nog wel zinvol is voor een metalic lak te kiezen nu al geruime tijd de unilakken óók voorzien zijn van een beschermende toplaag.

Vroeger had je twee-componenten lak. Daar zat geen blanke lak overheen en die wilde nog wel eens, onder invloed van het zonlicht, verkleuren. We hebben allemaal wel eens een rode auto gezien, die na verloop van tijd roze werd. Verkrijten noemen we dat. Tegenwoordig worden auto’s niet meer dof, omdat als laatste een blanke laklaag wordt gebruikt zoals u zelf al terecht opmerkt.

Naast gewone kleuren bestaat er ook metallic lak. Metalic lak bevat metaaldeeltjes die voor een bepaalde schittering zorgen. Over de aangebrachte metalic laag wordt in de regel ook nog een harde toplaag aangebracht om de lak voor UV te beschermen en uiteraard zoveel mogelijk krasbestendig. Metalic kost uiteraard meer, maar blijft over het algemeen wel mooier dan de normale lak, omdat er minuscule metaaldeeltjes in zijn verwerkt. Oppervlakkige krasjes vallen ook wat minder op en de meerprijs bij aanschaf kan later bij inruil ook weer een klein financieel voordeel opleveren. De nieuwste ontwikkeling is de nanolak. Die bevat heel kleine harde bolletjes, schijfjes of naaldjes. Gevolg: een keiharde, vrijwel krasvrije laklaag.

Maar de voornaamste reden om voor een niet standaard lak te kiezen is puur cosmetisch. Het is simpelweg exclusiever met het bijbehorende prijskaartje. Maar het kwaliteitsverschil met de standaard lak is verwaarloosbaar en u hoeft het daar niet voor te doen.