Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevaar voor klapbanden bij banden

Vraag gesteld door M.N. Versteeg op 20 juni 2020

Ik heb een kleine caravan (300 kg) van mijn oudere buren gekocht. Hieronder "nieuwe" banden, 4 jaar geleden gekocht en sindsdien 1 x kleine reis, maar de productiedatum banden blijkt van 2010. Echter profiel als nieuw en geen scheurtjes te zien.

Garage die caravan keurde zegt: "Daar moeten nieuwe banden onder, want met 10 jaar oude banden gevaar voor klapband. De caravan moet naar Portugal worden getrokken en blijft daar staan als eigen "kamer" voor kleindochter in tuin van mijn in Portugal wonende dochter. Is er voor die ene reis (2500 km) werkelijk een gevaar voor een klapband?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een caravan waar banden met een productiedatum uit 2010 onder zitten en vraagt of u hier verantwoord mee naar Portugal kunt rijden.

Er is geen wettelijke maximumleeftijd voor banden. ANWB adviseert jaarlijks de banden goed te controleren op droogtescheurtjes, oneffenheden, beschadigingen en profieldiepte. Als er geen problemen geconstateerd worden, kunt u in principe blijven rijden met deze banden.

Helaas kunnen we niet in de banden kijken om te controleren hoe het met de koordlagen gesteld is. Na 10 jaar neemt de kwaliteit van het rubber en de koordlagen wel af. Bij banden van boven de 10 jaar zien we dan ook wel bulten op de wangen van een band ontstaan door een breuk in de koordlagen met mogelijk een klapband tot gevolg.

Mijn advies is dan ook om de banden te vervangen voordat u de lange reis naar Portugal gaat maken.