Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Easytronic rijden met code 78 mag dat?

Vraag gesteld door G.N. de Graaf op 5 juli 2020

Graag wil ik een Opel Zaferira 1.8 enjoy met een easytronic automaat kopen. Mijn rijbewijs heb ik in 2009 gehaald met code 78, mag ik in deze auto rijden? Heel internet heb ik afgezocht maar ik kom er niet uit.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Code 78: automaat

Rijbewijs met code 78 betekent: alleen geldig voor voertuigen met automatische schakeling. Deze code komt op het rijbewijs wanneer het rijexamen is afgelegd in een auto zonder koppelingspedaal (of motorfiets zonder koppelingshendel). Kortom een automaat.

Niet schakelen en niet (ont)koppelen

Of het een conventionele automaat, een gerobotiseerd exemplaar (ook wel semi-automaat of halfautomaat genoemd) of een traploze CVT is, maakt niet uit. Zolang de schakeling automatisch kan en de auto geen koppelingspedaal heeft, mag de auto met rijbewijs B met automaatbeperking worden bestuurd. Het handmatig op en terug kunnen schakelen is nagenoeg bij alle automaten een mogelijkheid. Dat maakt voor code 78 dus niet uit.

Halfautomaat

De omschrijving ''semi automaat'' of “halfautomaat” kan voor verwarring zorgen. Eigenlijk wordt de benaming ''semi'' of ''half automaat'' ten onrechte gebruikt voor een gerobotiseerde versnellingsbak zoals de Easytronic. Dit soort automaten werken wel volautomatisch. De versnellingsbak en koppeling wordt dus volledig automatisch aangestuurd en er is ook geen koppelingspedaal aanwezig. De naam half-automaat stond vroeger voor een auto waarbij wel fysiek geschakeld moest worden maar die geen koppelingpedaal had. De huidige gerobotiseerde handbakken schakelen volledig automatisch en vallen dus niet onder de noemer halfautomaat.

Met code 78 mag u dus in elke auto zonder koppelingspedaal rijden.