Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diefstal en stuurslot

Vraag gesteld door A. Appelo op 29 juni 2020

Aanstaande vrijdag krijg ik mijn auto. Deze is goed verzekerd. Maar toch ben ik bang voor diefstal, ik weet dat de auto startonderbreking heeft met alarm. Maar ik zat te denken aan een GPS om de auto te traceren bij diefstal en een goed stuurslot. Kunt u mijn advies geven of dit een goed idee is. Heeft de ANWB deze middelen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt uw standaard goed beveiligde nieuwe auto extra te beveiligen. Eventueel met een extra stuurslot en GPS volgsysteem.

Een stuurslot is wat mij betreft een overbodige investering bij een hagelnieuwe auto die al zoveel anti-diefstal beveiliging aan boord heeft. Een stuurslot kan een preventieve werking hebben bij voertuigen die van een oudere generatie zijn en minder beveiligd. Maar de professionele dief die op bestelling het gemunt heeft op uw auto zal hem bij het zien van een stuurslot niet ineens voorbij lopen.

Een aangebracht voertuigvolgsysteem of terugvindsysteem vergroot uiteraard de vindbaarheid van uw auto en de waarschuwende stickers kunnen preventief werken. Maar vaak is het bestelde voertuig al lang en breed over de grens voordat de eigenaar zijn auto de volgende ochtend als vermist opgeeft. U kunt zeker het beveiligingspakket uitbreiden maar wanneer een autodief het écht gemunt heeft op uw auto zal deze vermoedelijk de volgende ochtend toch weg zijn. Dat hangt overigens wel van de auto af. Voor een modaal middenklassertje zal men minder moeite en risico willen lopen dan een exclusieve bolide. Maar het is goed dat autofabrikanten én consumenten het boevengilde steeds proberen met nieuwe systemen nét wat slimmer af te zijn.

Voor voertuigbeveiliging verwijs ik u naar de KIWA SCM die per merk en type auto aangeeft welke gecertificeerde voertuigbeveiliging er voor uw auto beschikbaar is en de bedrijven die erkend zijn om deze systemen te mogen inbouwen. Informeer ook bij uw verzekeraar. Misschien dat extra beveiliging een positief effect heeft op de hoogte van de premie.