Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken met een automaat

Vraag gesteld door op 17 juni 2020

Ik heb voor het eerst een automaat (Mazda 6 Sportbreak 2.0 165 pk uit begin 2018). Kan ik de automaat gerust zijn werk laten doen bij het trekken van mijn caravan (Eriba Feeling 430)? Op het vlakke schakelt de automaat erg snel naar de 6e versnelling en rijdt dus met caravan ook laat in de toeren (1500). Is dat schadelijk voor de auto of geen probleem? Bergop de sportstand gebruiken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u de automaat van uw Mazda 6 gerust z'n werk kan laten doen met aangekoppelde caravan.

De handleiding van uw auto vermeldt geen specifieke instructie wat transmissie betreft met aangekoppelde caravan. Op het vlakke lijkt het me derhalve prima wanneer de automaat zélf ingrijpt. Maar met een blik vooruit van de bestuurder zou ik me kunnen voorstellen dat u soms tijdelijk voor de handmatige optie kiest. Bijvoorbeeld wanneer het traject plaatselijk wat glooiend is, door wat eerder terug te schakelen vóór een helling en niet dit aan de automaat overlaten wanneer je feitelijk al aan het klimmetje bent begonnen.

Dus grotendeels is de automaat stand prima maar incidenteel anticiperen in M wanneer de situatie daar naar vraagt. De sportstand is prima wanneer het allemaal wat nadrukkelijker glooiend omhoog en omlaag gaat. En wanneer u daadwerkelijk écht in een bergachtige omgeving lange en steile hellingen moet bedwingen, is handmatig kiezen voor de juiste versnelling dan toch weer de beste optie. Vooral om bij berg af ook af te kunnen remmen op de motor en bij berg op juist in een hoger toerengebied te rijden.