Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijtrekken aanhanger met rijbewijs B: van welk gewicht ga ik uit?

Vraag gesteld door op 30 juni 2020

Ik las op jullie site meerdere verschillende antwoorden op een dezelfde soort vraag (expert Jos) dus ik ben in verwarring. Als ik met rijbewijs B een paardentrailer wil trekken, van welk gewicht moet ik dan uitgaan? Het maximale laadgewicht of het werkelijke gewicht wat ik ermee wil gaan vervoeren?

Dit is een wezenlijk verschil als ik me aan het max trekgewicht van mijn auto moet houden van 1850 kg. En in welke mate heeft E achter B hier invloed op? RDW geeft mij ook verschillende antwoorden, blijkbaar moeilijke materie. Kenteken auto X, Scenic en trailer Brenderup. Max laadgewicht trailer is 2000 maar ik wil er 1 paard van 600 kg mee gaan vervoeren plus ledig gewicht 920 is 1520 kg. Wat is de echt waarheid hieromtrent?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u een paardentrailer mag trekken met uw auto en mist duidelijkheid in regelgeving. De informatie over gewichten van voertuigcombinaties op anwb.nl is overigens consequent.

De regelgeving schept naar onze ervaring soms wel verwarring. We hebben te maken met maximum trekgewicht, maximaal toelaatbaar gewicht, werkelijk gewicht en welk rijbewijs er nodig is. In het ene geval gaat de regelgeving uit van het daadwerkelijke gewicht, in het andere om gewichten 'op papier', dus zoals ze op het kentekenbewijs staan vermeld.  

Trekgewicht

Ook wel genoemd 'maximum aanhangwagenmassa'. Dat is wat de auto mag trekken. In uw geval 1850 kg. De regelgeving gaat hier uit van het werkelijke gewicht van de aanhanger. U schrijft dat deze in totaal 1520 kg zal wegen, dus mag de aanhanger door deze auto getrokken worden. Dat de aanhanger zelf 2000 kg màg wegen, is in het hoofdstuk trekgewicht niet van belang en geeft dus geen beperking in dit geval.

Rijbewijs B, B+ of E bij B?

Bij bepaling welk rijbewijs er nodig is voor een auto-aanhangercombinatie zijn wél de papieren gewichten van belang, en wel de maximum toelaatbare massa van auto én aanhanger. Die staan op het kentekenbewijs vermeld. Als de max massa van auto en aanhanger opgeteld niet meer dan 3500 kg is, mag u de combinatie met rijbewijs B besturen. Bij meer dan 3500 kg is rijbewijs B+ of BE nodig.

Deze combinatie

U gaf de kentekens dus kan ik met concrete getallen werken. De auto mag volgens het kenteken maximaal 2021 kg wegen, de aanhanger maximaal 2000 kg. Opgeteld komen we op 4021 kg, wat dus betekent dat deze combinatie niet met rijbewijs B mag worden bestuurd. Er is voor deze combinatie rijbewijs B+ of BE nodig.

Veiligheidsadvies

Naast de regelgeving geven wij graag het advies om op de gewichtsverhouding te letten tussen auto en aanhanger. Het advies luidt om de aanhanger maximaal 75% te laten wegen van het gewicht van de trekkende auto. We gaan daarbij uit van daadwerkelijke gewichten.

Uw Scénic weegt leeg 1405 kg en rijklaar (de RDW gaat uit van 100 kg voor chauffeur en brandstof) 1505 kg. Met een werkelijk gewicht van de aanhanger gaan we over de 100% en dat is wat ons betreft teveel, hoewel toegestaan. Een auto die ‘overwicht’ heeft op de aanhanger is beter te beheersen in geval van slingeren. Pas ik deze formule andersom toe, dan zou een paardentrailer van 1520 kg veilig kunnen worden getrokken door een auto met een werkelijk gewicht van rond de 2000 kg.