Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Berekening kilometerprijs auto

Vraag gesteld door T.G.J. Ruisbroek op 30 juni 2020

De Belastingdienst volgt de wijze van berekening niet voor de aftrek van de kilometerkosten zoals de ANWB dit doet. De inspecteur stelt dat de berekeningswijze slechts zou gelden voor een nieuwe auto, en alleen van toepassing voor het eerste jaar na aanschaf. M.i. klopt dit niet. De afgetrokken kilometers betreffen het vervoer van de zieke zelf, dus de kostende prijs.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over ons autokostenprogramma. De belastinginspecteur stelt dat deze alleen voor nieuwe auto's geldt, dat klopt inderdaad niet. Hij of zij beschikt blijkbaar over verouderde informatie. In het verleden gaf de ANWB tabellenboeken uit met kilometerkosten op basis van de nieuwprijs van een auto en brandstofsoort, dus niet voertuigspecifiek. Deze waren inderdaad op basis van een nieuw aangeschafte auto.

Inmiddels is de kilometerprijs van een auto al jarenlang te berekenen via de applicatie Autokosten op anwb.nlDaarmee zijn de kosten van zowel nieuw als gebruikt aangeschafte auto's te berekenen. U kunt de aanschafdatum (die kan ook in het verleden liggen) en de gebruiksduur zelf invullen zodat het systeem de afschrijving kan berekenen. Ook is de berekening voertuigspecifiek, dus de uitkomst is nauwkeuriger.