Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto op paspoortstempel Caucasus en Turkije, auto land in, vliegtuig land uit

Vraag gesteld door op 22 juni 2020

Komende zomer ben ik van plan met een oude auto te toeren door zuid-oost Europa, Turkije, Georgie, Armenië en weer terug naar Nederland. Omdat het een oude auto betreft, ben ik bang dat de auto het misschien halverwege begeeft.

Weet u toevallig iets over hoe dat zit met mijn paspoort in zo'n geval? Er staat in Turkije, Georgie en Armenië namelijk bij dat ik per auto het land ben ingekomen. Stel de auto sneuvelt daar, zou ik dan met een soort van total-loss bewijs het land per vliegtuig (en dus zonder auto) kunnen verlaten? Stel dat hij het eerder begeeft, zeg Griekenland, hoe werkt dat dan daar, dus binnen de EU?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent van plan een reis door Oost-Europa, de Kaukasus en Turkije te maken met een oudere auto. U wilt graag weten waar u rekening mee moet houden als de auto onherstelbaar kapot gaat tijdens de rit en de auto dus niet met u mee terugkomt naar Nederland.

Enkele reis per vliegtuig terug naar Nederland

Er zijn geen bijzonderheden voor uw terugreis naar Nederland. U kunt een enkele reis terug naar Nederland boeken. U heeft geen visum nodig en kunt op vertoon van uw identiteitskaart of paspoort het land uitreizen. Let er wel op dat de reisdocumenten nog enige tijd geldig zijn bij binnenkomst van het land en dat u kunt aantonen dat u voornemens bent het land ook weer te verlaten. Het is dus raadzaam om direct na het besluit de auto achter te laten een vliegticket te boeken. Graag verwijs ik u voor meer informatie naar de landeninformatie op onze website. Dat u op een andere manier het land bent ingekomen, geeft geen problemen voor het verlaten van het land.

Innameverklaring uit het buitenland

In Nederland zult u moeten kunnen aantonen dat de auto in het buitenland is gebleven en/of gesloopt is, zodat de registratie van het kenteken beëindigd kan worden. U moet in dat geval het volledige kentekenbewijs en een innameverklaring van het sloopbedrijf of garage of een verklaring van de buitenlandse autoriteit opsturen naar de RDW. Voor meer informatie over het beëindigen van de kentekenregistratie, verwijs ik u graag naar de website van de RDW. Het is raadzaam om deze verklaring in de Engelse taal te vragen.

Conclusie

U kunt de auto, als deze onherstelbaar kapot gaat, achterlaten in het buitenland en zonder problemen terugreizen naar Nederland. Houd er wel rekening mee dat u de kentekenregistratie zal moeten beëindigen als het voertuig in het buitenland blijft.

Voor meer informatie over het kenteken verwijs ik u graag naar onze website.