Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco weer opgeknapt?

Vraag gesteld door op 17 juni 2020

Ik heb een VW Up bj 2013; heb daarvoor altijd auto's zonder airco gehad. Na een 'winterslaap' zette ik de airco weer aan en bleek hij niet te werken en alleen maar te stinken. Nadien heb ik enkele weken lang de airco steeds aangehad (met ramen open!) en sinds kort lijkt-ie weer naar behoren te werken. Hij stinkt ook niet meer. Kan dat, dat de airco gewoon 'opstartproblemen' had?

Info op uw website vermeldt dat airco altijd aan moet staan, pas 10 min voor aankomst uit. Betekent dat 'continue', dus het hele jaar door?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw airco deed na de winterperiode aanvankelijk niks en stonk heel erg. Inmiddels lijkt alles het weer prima te doen.

De geur kan ik wel verklaren. De verdamper die in het interieur is gehuisvest, heeft tijdens z'n werking te kampen met wat oppervlakkige condensvorming, dat vaak te herkennen is aan plasjes water op straat voor verkeerslichten en parkeerterreinen. Via een slangetje door de bodemplaat van de auto wordt dat afgevoerd.

Er blijft echter altijd wel wat aan condens achter met op den duur een bepaalde bacteriegroei met een herkenbare muffe, schimmelachtige geur. Na de airco winterstop kan die geur ineens onaangenaam opspelen en kan voor sommigen hooikoorts-achtige verschijnselen opleveren. Daar komt dan ook het advies vandaan om bijvoorbeeld vóór thuiskomst de airco zo'n 10 minuten eerder uit te zetten om de verdamper de gelegenheid te geven op te drogen.

De airco hoeft zeker niet het gehele jaar altijd aan te staan maar heeft zeker óók buiten de zomer een nuttige functie. Met name bij vochtig weer zijn de ramen in het interieur binnen een mum van tijd condensvrij. Dus schroom niet de airco het gehele jaar te benutten wanneer dat zo uitkomt. En dan met het advies deze wat eerder uit te schakelen vóór u de auto definitief gaat parkeren.

Waarom de airco in eerste instantie niet leek te werken, kan ik niet verklaren. Misschien iets tijdelijks met het expansieventiel of de droger maar nu alles werkt stelt me dat wel gerust. Het is wel iets om in de gaten te houden.

De airco heeft een natuurlijk verlies aan koudemiddel van ongeveer 10 procent per jaar. Na een jaar of vier kan opnieuw afvullen noodzakelijk zijn om de boel weer optimaal te laten functioneren. Mocht u merken dat de koelende prestaties wat minder beginnen te worden, is airco onderhoud wellicht noodzakelijk.