Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco Quashqai

Vraag gesteld door op 2 juli 2020

Lekkende airco Quashqai 2014, in 2018 auto gekocht. Bleek airco probleem te hebben. Is reeds twee maal gevuld ook met UV. Maar geen spoor van lekkage. Garage denkt nu dat het mogelijk in condensor zit en stelt vervanging van condensor voor. Alhoewel geen lekkage spoor op/om condensor. Wel deukje zichtbaar op rib. Kan dit kloppen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De airco van uw Nissan Qashqai is inmiddels tweemaal bijgevuld maar een spoor van lekkage valt niet te traceren.

De condensor is wel in de meeste gevallen het meest voorkomende onderdeel wat lekkage betreft. Dat heeft ook met de kwetsbare positie te maken zo in de rijwind. Dus het zichtbare deukje doet wel vermoeden dat er in ieder geval iets de condensor geraakt moet hebben en de lekkage zou té summier kunnen zijn om het te kunnen opmerken. Maar het blijft een gok om deze zónder concrete aanwijzing van lekkage zomaar te vervangen. De garage stelt dit wel voor en als je moet gokken dan is deze gok ook begrijpelijk.

Maar ik denk dat u wel moet bespreken hoe verder wanneer de lekkage blijft. Kan de oude condensor desnoods weer terug geplaatst worden? En hoe zit het met de kosten wanneer het dit niet blijkt te zijn? En zonder aantoonbare oorzaak van buitenaf, mag een 6 jaar oude auto dan wel een aircolekkage hebben? Misschien kunt u dan nog een beroep doen op garantie of enige vorm van coulance wanneer dit ook de verkopende partij is die u de auto geleverd heeft. Ik begrijp uw dilemma en mogelijk ook van de garage maar misschien is het wel goed het bovenstaande vooraf te bespreken. Dan krijg je meestal meer voor elkaar dan achteraf.