Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7-polige versus 13-polige stekker trekhaak

Vraag gesteld door op 18 juni 2020

Ik ben bekeurd omdat de achteruitrij lichten van de aanhanger niet werkten. De aanhanger heeft een 13 polige stekker, mijn auto een 7-polige stekker. Ik heb bezwaar ingediend omdat met een 7-polige stekker de achteruitrij lichten niet worden aangestuurd. Mijn bezwaar is door het OM ongegrond verklaard. Dit betekent dus dat je met een auto met 7-polige stekker nooit een aanhanger met 13-polige stekker en achteruitrij lichten mag worden getrokken. Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen voor een aanhanger zónder werkende achteruitrijlamp(en) en vraagt of je met een 7-polige stekker dus nooit een aanhanger mag trekken.

Vanaf 1 januari 2013 geldt de regel dat als een aanhanger ná 31 december 2012 in gebruik is genomen óók de achteruitrijverlichting moet functioneren aldus hoofdstuk 5 Permanente eisen van 'Regeling voertuigen' van de Wegenverkeerswet;
- artikel 5.12.51 L: Aanhangwagens moet zijn voorzien van één achteruitrijlicht indien het voertuig na 31 december 2012 in gebruik is genomen.
- artikel 5.12.55: De in artikel 5.12.51 bedoelde lichten moeten goed werken.

Echter bij ongeremde aanhangwagens, dus tot 750 kg, is achteruitrijverlichting niet verplicht maar wel toegestaan.

Ik weet geen verdere details van de getrokken aanhanger maar u kunt wellicht nu zelf ook inschatten of u terecht bent beboet. Dus een 7-polige stekker kan in veel gevallen nog prima maar de zwaardere aanhangers/caravans van ná 31 december 2012 met eigen kenteken, moeten onvermijdelijk op een 13-polige stekkerdoos aangesloten worden.