Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waterpomp

Vraag gesteld door op 3 juni 2020

Mijn auto is vanwege Corona naar een andere merkdealer voor grote beurt en apk dan gebruikelijk. Deze geeft aan dat hij lekkagesporen heeft aangetroffen van koelvloeistof en dat dit waarschijnlijk uit de waterpomp komt. Wij hebben nooit vloeistof hoeven bijvullen. De garage geeft nu aan, dat de pomp en dan ook de distributieset vervangen moet worden.

Er staat 97.000 km op de teller en de auto is 4 jaar oud. Klopt het verhaal en zo ja, zou er dan nog (deels) garantie zijn?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij een onderhoudsbeurt ontdekte de dealer een lekkage van koelvloeistof. Als de lekkage uit de waterpomp komt, moet deze worden vervangen. Als de waterpomp door de distributieriem wordt aangedreven, wordt wel geadviseerd een nieuwe riem en spanrol/looprollen te vervangen. Het duurst is meestal het arbeidsloon door de tijd die er voor nodig is.

U noemt geen merk en type auto dus ik kan geen vervangingsinterval opzoeken maar als de distributieriem veel eerder vervangen moet worden dan in het onderhoudsschema staat, dan vind ik het redelijk als de dealer u gedeeltelijk tegemoet komt. Een lekkende waterpomp is een mankement dat na vier jaar nog niet te verwachten is.