Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is Euro 5B?

Vraag gesteld door op 25 mei 2020

Ik vind op de rdw site als ik auto's aan de hand van kenteken check op milieuspecificaties soms een Euronorm 5 (die staat dan ook in een blauw rondje). Soms staat er Euro 5B. Wat is het verschil?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

 

Sinds 1992 hebben we Euronormen voor de uitstoot van auto's, die telkens worden aangescherpt voor een betere luchtkwaliteit. De fabrikant moet aan steeds hogere normen voldoen om zijn voertuig op de weg te mogen brengen. Behalve de stappen in cijfers, van Euro 1 t/m 6 en straks Euro 7, zijn er ook tussenstappen die met letters worden aangeduid. Het verschil in Euro5 en 5 B zit hem in de meetmethode voor fijnstof.

In aanloop naar Euro 6 wordt bij auto’s met een 5b Euronorm niet alleen meer gekeken naar de PM (particulate mass), maar ook naar de PN (particulate numbers).  Dit zijn beide waarden om de fijnstofuitstoot van een automotor vast te stellen. Bij PM worden alleen de grotere deeltjes gemeten, een methode die al jaren wordt gehanteerd. Die grote deeltjes zijn steeds beter te voorkomen of op te vangen bij een automotor. De fijnere deeltjes niet en deze hebben ook gezondheidsrisico’s.

Bij een PN waarde wordt naar het aantal deeltjes per volume-eenheid gekeken, waardoor ook die hele kleine deeltjes kunnen worden gemeten. De deeltjesteller in de APK gaat daar ook mee werken.