Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging distributieriem

Vraag gesteld door op 29 mei 2020

Ik heb een Ford Focus 1.6 ti-vct uit 2012. Er staat 84.000 km op de tellerstand. Nu moet volgens de onderhoudsvoorschriften de distributieriem vervangen worden. Volgens de dealer is vervanging van de waterpomp in dit geval niet nodig. Ik heb er mijn twijfels over of dit verstandig is. Daarom verneem ik graag wat u ervan vindt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage meldt dat de waterpomp niet preventief mee vervangen hoeft te worden bij het vervangen van de distributieriem.

Uw Ford Focus moet volgens schema elke 160.000 km óf om de 8 jaar een nieuwe distributieriem hebben. Wat dat betreft is deze ingreep vanwege de leeftijd dus noodzakelijk. In de meeste gevallen gaat preventief de waterpomp mee, omdat deze ook door dezelfde riem wordt aangedreven en ná zo'n ingreep nog weleens spontaan de geest wil geven.

Echter in uw geval wordt de waterpomp niet aangedreven door de distributieriem en zijn de betreffende risico én de gevolgen hier niet aanwezig. Dus de opmerking van uw dealer is in de bovengenoemde context dus juist en vervanging is om die reden dus niet nodig.