Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlaatgas stinkt

Vraag gesteld door H.T.M. Veerman op 7 juni 2020

Sinds een jaar stinkt de uitlaatgas van mijn VW Caddy 2011. Het is een penetrante lucht. Vooral bij het inparkeren/stilstaan met draaiende motor. Het is allemaal begonnen met de lekkage van de koelvloeistof. Een half jaar geleden is de  EGR klep vernieuwd en twee weken terug zijn de roetfilter en uitlaat vervangen. Dit zijn dure reparaties. Het probleem is wel iets minder geworden maar de stank is er nog steeds.

De garage zegt meer kunnen wij er niet aan doen maar dat geloof ik niet. Na 3500 euro aan reparaties aan een probleem wat niet is opgelost, hoop ik dat jullie mij kunnen helpen of advies kunnen geven wat te doen. De auto rijdt perfect, geen witte of zwarte rook uit de uitlaat en is dealer onderhouden. 142000 km op de teller.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft aan dat u een penetrante uitlaatgaslucht ruikt bij het inparkeren/stilstaan met draaiende motor en dat het probleem is ontstaan na een reparatie aan het koelsysteem.

Er zijn diverse reparaties uitgevoerd blijkbaar zonder esultaat. U geeft niet aan waar de lekkage van het koelsysteem zich bevond en ook niet waarom EGR klep roetfilter en uitlaat vervangen zijn. Waren er storingen of was er een andere oorzaak?

Voor wat betreft de lucht kunt u proberen de ventilatie op recirculatie te zetten zodat er geen lucht meer van buiten het interieur in komt. Mogelijk is er een probleem met de carterventilatie of zweet er ergens olie op het spruitstuk waardoor de stank mogelijk onder de motorkap ontstaat. Als u rijdt wordt de lucht dan onder de auto afgezogen.

Als de lucht blijft met de ventilatie op recirculatie sluit mogelijk de achterklep/deur niet goed waardoor uitlaatgas in de auto kan komen.