Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak in combinatie met fietsendrager

Vraag gesteld door op 27 mei 2020

Ik heb een nieuwe VW Polo (januari 2020). Als ik een trekhaak laat monteren en een fietsendrager daarop zet met twee e-bikes. Kan dat en hoeveel gewicht mag daar dan totaal op staan?

In het wagenboek staat aan de ene kant 75 kg voor fietsendrager met een maximum van drie fietsen en een bladzijde verder staat dat de kogeldruk met een aanhangwagen de 50 kg niet mag overstijgen. Ik heb hiervoor zelfs VW Nederland gebeld en daar weten ze het ook niet echt zeker en dan wordt 50 kg genoemd.

Zelfs werd de suggestie gedaan om bij de dealer te informeren of mogelijk een trekhaak van bijv. de Golf eronder kan die meer gewicht kan hebben. Dit laatste lijkt mij geen optie i.v.m. de montagematen. Ik hoop dat u mij duidelijkheid kunt geven.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk van uw VW Polo met betrekking tot het vervoeren van twee e-bikes.

Ik heb helaas geen handleiding van uw auto kunnen vinden voor inzage. Maar u meldt dat er een aparte kogeldruk wordt opgegeven voor een fietsendrager en de handleiding óók een maximale kogeldruk voor het aankoppelen van aanhangwagens opgeeft.

Gelukkig zien we dat vaker. De meeste merken vegen kogeldruk op een grote hoop, ongeacht of het gaat om een aanhanger of fietsendrager. Toyota en Lexus zijn al eerder begonnen met een dergelijke onderscheid waar dat ook verantwoord kán. En eerlijk gezegd juich ik dat toe. Zeker wanneer in dit geval de huidige Polo dit onderscheid óók laat zien in de handleiding.

Dat houdt dus in dat u met fietsen en drager maximaal 75 kg op de kogel mag hebben en in geval van een aanhanger maximaal 50 kg. Had men dat onderscheid niet gemaakt dan had u aan 50 kg te kort gehad en mocht u wettelijk zo niet rijden. Ik hoop dat steeds meer merken dit voorbeeld gaan volgen.

Ik wil nog benadrukken dat een andere trekhaak nooit de oplossing is. De trekhaken breken echt niet af bij hogere gewichten en de kogeldruk opgave is altijd afkomstig van de autofabrikant waar je je vervolgens aan dient te houden. Maar de handleiding zegt dat u met drager en fietsen maximaal 75 kg op de kogel mag hebben en u mag er vanuit gaan dat dit correcte informatie is. En met de opmerking van de importeur er een Golf trekhaak onder te plaatsen, denk ik dat we die info niet helemaal serieus moeten nemen.