Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur geeft een tik

Vraag gesteld door L.A. Hitz op 25 mei 2020

Mijn Kia Ceed station uit 2008 geeft bij het naar links en rechts sturen een tik. Dit doet zich sinds kort voor. Volgens de garage is er niets aan de hand. Het hoort echter niet en ik vind het niet prettig om zo te rijden. Misschien kan de Wegenwacht bij gelegenheid eens langskomen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het sturen naar links en vervolgens naar rechts levert dat steeds een tik op. Uw garage zegt dat er niets aan de hand is.

Die mening deel ik niet helemaal. Er is sprake van een bijgeluid die er niet in hoort zoals u dat al die tijd heeft ervaren. Er zal eerst uitgevonden moeten worden waar het geluid vandaan komt. Het kan een stuurkoppeling zijn als onderdeel van de stuurkolom. Het kan ook afkomstig zijn van een spoorstangkogel met wat speling, maar het meest voordehandliggend is een tikkend geluid vanuit het stuurhuis zelf.

Wanneer de garage in kan schatten of het kwaad kanm, oet men dus ook kunnen melden waardoor het veroorzaakt wordt. Misschien dat de conclusie dán kan zijn dat het relatief onschuldig is maar je moet wel weten waar het vandaan komt. Maar bij een dergelijk bijgeluid, waar meestal ergens speling de oorzaak van is, zal het in de praktijk altijd verergeren en is het op den duur misschien niet meer zo onschuldig. Maar ik hoop dat uw garage wat meer in detail kan vertellen waar het geluid van afkomstig is.

U mag uiteraard altijd contact opnemen met de Wegenwacht maar de auto is feitelijk gewoon rijdbaar. Er is geen sprake van een pechsituatie en dan zal de Wegenwacht in een dergelijke situatie niet uitrukken.