Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs aanhanger nodig?

Vraag gesteld door D. Goossens op 12 juni 2020

Ik heb een Volkswagen Transporter, met ledig gewicht 1916 kg, een boottrailer die 330 kg weegt en de boot die 1135 kg weegt: totaal dus 3381 kg. Mag dit gereden worden door een persoon die geen aanhanger rijbewijs heeft en mag deze dan nog bagage meenemen? Op het kenteken bewijs van de bus staat: aanhangwagen geremd 2500 kg, ongeremd 750 kg, max. samenstelling 5300 kg. We hebben een geremde trailer met eigen kenteken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of rijbewijs B volstaat met de genoemde combinatie auto en boottrailer.

Welk rijbewijs u moet hebben om uw boottrailer te mogen trekken, hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht maar de toelaatbare massa op papier, zowel wat aanhanger betreft als trekkende auto.

Ik heb géén inzage in de kentekengegevens van uw auto en aanhanger maar wanneer uw auto maximaal b.v. 2800 kg mág wegen en de boottrailer maximaal 1500 kg, dan gaat de totale som van deze maximaal toelaatbare gewichten ruimschoots over de 3500 kg en volstaat B dus niet. Ook wanneer u het werkelijke gewicht op straat onder de 3500 kg weet te houden.