Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Orientatië gezinsauto

Vraag gesteld door G.A. de Jong op 8 juni 2020

Op dit moment rijd ik al 13 jaar een Ford Focus uit 2000, uitstekende auto die niet zuinig is. Wegens gezinsuitbreiding ben ik mij een beetje aan het oriënteren op de huidige markt voor gezinsauto's, iets wat ik al die jaren niet gedaan heb :).

Ik weet bijv. niet wanneer een hoge kmstand een afknapper zou zijn, natuurlijk afhankelijk van het gedane onderhoud. Ben een beetje zoekende in welke filters ik moet hanteren. Bijvoorbeeld: Een Volvo v70 (benzine) met 230dkm op de teller of een Ford Mondeo (2007 Mondeo) met 230dkm op de teller. Is dat slim of niet. Waar trek ik de grens?

Ik probeer even puntsgewijs wat voorkeuren aan te geven:

  • Circa 10dkm per jaar;
  • Budget tot €5000;
  • Benzine;
  • Stationwagon of 'stijvolle/stoere' mpv (bijv. altea XL?) ivm kampeervakanties;
  • Ik ben niet zo van de Franse auto's;
  • Comfort;
  • Betrouwbaar.
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een vervangende auto voor uw gezin binnen het genoemde budget, comfortabel en vooral ook betrouwbaar.

Natuurlijk zijn de genoemde auto's geschikte kandidaten maar een kilometrage van ruim boven de twee ton is natuurlijk best een risico. Zeker ook wanneer wellicht de planning is daar nog de nodige jaren mee verder te willen. Dan liggen hoge onderhoudskosten best op de loer óf je moet in staat zijn in het aanbod de krenten uit de pap te vissen. Dus exemplaren die ondanks de hoge tellerstand in topconditie verkeren maar dat is best lastig.

Ik denk daarom dat de zoektocht wat kilometerstand betreft bij voorkeur ergens tot maximaal 175.000 km gericht moet zijn. Wat auto's betreft kan dat dan nog altijd prima een Mondeo zijn of V70 maar heeft een lagere tellerstand meer de voorkeur dan een wat jonger bouwjaar. Dan komen wat mij betreft wel alle ''Duitse'' merken daarvoor in aanmerking zoals ook de Seat Altea XL.

Ik kan me voorstellen dat als gezinsauto én vanwege de kampeeractiviteiten u noodzakelijk veel ruimte nodig heeft. Dan wil ik de Skoda Superb Combi ook nog op het lijstje zetten wat een echt ruimtewonder is. En de meeste betrouwbaarheid komt gemiddeld toch wel van de Aziatische merken. Een Toyota Avensis is zeker niet erg stoer maar wel oer betrouwbaar, ook met hoge tellerstanden. Dat geldt ook voor de Mazda 6 of eventueel de Hyundai I40, allen uiteraard in de combi versie.