Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moeilijk uit de achteruit versnelling

Vraag gesteld door op 12 juni 2020

Sinds kort hebben wij een VW polo 1.2tsi met bouwjaar 2016 en 80k op de teller. We hebben echter een apart fenomeen. Soms wil de auto zeer moeilijk UIT de achteruit versnelling, vaak na korte ritjes en daarom moeilijk aan te tonen bij een garage. Wanneer het gebeurt is het vooral vervelend maar door wat harder te trekken gaat ie er zonder bijgeluiden uiteindelijk wel uit.

Onze vraag is of dit vaker voorkomt en of we ons zorgen moeten maken. De andere versnellingen geven dit fenomeen niet en gaan soepel, bij langere ritten (5 km+) gaat de achteruit versnelling ook soepel zoals je normaal zou verwachten. IN de achteruit versnelling zetten geeft geen problemen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Polo van 4 jaar oud heeft de eigenschap bij korte ritjes moeilijk uit de achteruit te willen.

In het algemeen komt het veel vaker voor dat achteruit juist moeilijk inschakelbaar is. Wat mij betreft is dit in uw geval een merkwaardig fenomeen. Ik begrijp dat de kwaal juist weer weg is wanneer de garage de gelegenheid krijgt om dit zelf te ondervinden. Maar het is niet goed en misschien dat er iets mis is met de vergrendelinrichting van de achteruit. Zodra alles nog koud is, lijkt de boel op slot te zitten en eenmaal warm verloopt het wel soepel. Misschien dat de garage het ook eens koud kan proberen, dus de auto een nacht aldaar achterlaten.

Wanneer ik een ingreep zou moeten aanbevelen dan zou misschien frisse versnellingsbakolie kunnen helpen. Misschien dat u dat ook kunt bespreken met de dealer als niet al te prijzige gok die hopelijk werkt. Er zou sprake kunnen zijn van vervuilde bakolie dat echt op temperatuur moet zijn om de pook wel gemakkelijk uit de achteruit te krijgen. Maar het verschijnsel is op zich al merkwaardig en zeker niet geen typisch Polo gebrek.