Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal gewicht fietsen op fietsdrager

Vraag gesteld door op 2 juni 2020

Ik heb een oude fietsdrager (Spinder/Falcon, RC-2-F), die een maximaal gewicht van 50 kg kan dragen.

De fietsdrager zelf weegt 25 kg. Kogeldruk van de trekhaak is 50 kg. De twee fietsen die ik mee wil nemen wegen samen 35 kg.

Berekening aan de hand van de kogeldruk: fietsdrager (25 kg) + fietsen (35 kg) = 60 kg. Dit overschrijdt de kogeldruk met 10 kg, dus kan niet.

Mijn dealer zegt echter dat de kogeldruk alleen relevant is voor caravans en aanhangwagens. Voor een fietsdrager moet je volgens hem alleen naar het maximaal gewicht van de fietsdrager kijken en dan valt het gewicht van de fietsen wel binnen de grenzen en kan het wel.

Mijn vraag is moet je voor een fietsdrager naar de kogeldruk of naar het maximaal toegestaan gewicht op de fietsdrager kijken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoer van twee elektrische fietsen. De kogeldruk van de auto, zoals die door de fabrikant van de auto is opgegeven, is nog steeds leidend.

Die is 50 kg in dit geval en overschrijding zal in de praktijk vast veel voorkomen en wordt er momenteel niet fanatiek op gehandhaafd, maar het is niet toegestaan, door de fabrikant beperkt en daarom niet te adviseren. Ook als de trekhaak of de fietsendrager meer kan hebben.