Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten Dodge Ram particulier

Vraag gesteld door op 15 juni 2020

Na enige tijd zoeken op het internet ben ik helaas nog niet op het juiste antwoord gekomen. Daarom dat ik mijn vraag nu bij jullie stel.

Ik vroeg mij af wat het kost om een Dodge Ram (kenteken als voorbeeld: v-566-dj) privé te rijden. Zelf kom ik verschillende dingen tegen op het internet. Onder andere dat na 5 jaar er geen BPM meer hoeft te worden betaald wanneer deze wordt verkocht door een ondernemer. Maar hoe zit dit dan als ik deze auto privé aanschaf bij een auto bedrijf, komt dit er dan weer wel bij? De wegenbelasting kan wel redelijk worden geraadpleegd via de site van de RDW maar is dit ook anders als particulier?

Ik ben dus erg benieuwd wat er nog voor aanvullende kosten zijn wanneer je als particulier deze auto aanschaft. Zeker gezien er voor ondernemingen een financieel voordeel aan hangt.

Hopelijk kunnen jullie mij een soort overzicht voorzien van de maandelijkse kosten waar mee rekening dient te worden gehouden als je deze auto rijdt als particulier.   

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de kosten van de genoemde Dodge Ram 1500 wanneer u deze bedrijfswagen privé zou gaan rijden.

De auto is inderdaad inmiddels de 5 jaar gepasseerd en dan is een restant BPM niet meer van toepassing. Dus aan de vraagprijs van de verkoper kleeft verder geen onaangename verrassing en de verkoper zal een eventueel BTW bedrag moeten verwerken in de verkoopprijs.

Als particulier komt u wat MRB betreft in aanmerking voor het tarief Bestelauto Particulier met LPG als hoofdbrandstof. Op basis van het ledig gewicht voertuig van 2435 kg is het driemaandelijkse tarief 615 euro, dus zo'n 205 euro per maand. Dit tarief is voor een particuliere gebruiker beduidend hoger dan wanneer deze bedrijfsmatig wordt ingezet.

Naast de maandelijkse kosten aan Motorijtuigenbelasting krijgt u uiteraard ook te maken met o.a. de afschrijving, onderhoudskosten, verzekeringspremie en brandstofkosten, uiteraard zeer afhankelijk van wat uw maandelijkse kilometers zijn. Voor personenauto's beschikken we over een Autokostenprogramma om op basis van merk en type auto een begroting te kunnen maken van de maandelijkse kosten of per kilometer. Helaas is dit voor bedrijfswagens niet mogelijk en kan ik u geen calculatie voorschotelen van de volledige maandelijkse kosten. Maar gezien het hoge gewicht, de mede daaraan gerelateerde verzekeringspremie en brandstofkosten zullen de maandelijkse kosten fors zijn. En dat geldt zeker ook voor de onderhoudskosten die gemiddeld voor dit soort voertuigen flink in de papieren kunnen lopen.