Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak auto

Vraag gesteld door R.A.P. Snijders op 3 juni 2020

Ik ben sinds een paar maanden in het bezit van een Opel Insignia (uit 2012, 2.0 liter met 220 pk) deze heb ik aangeschaft voor het trekken van onze caravan (tmm 1300 kg) nu las ik dat er wordt gekeken naar de kogeldruk van de trekhaak. Nu kan ik op de trekhaak geen typeplaatje vinden en ik heb ook geen papieren van de trekhaak.

Hoe weet ik nu wat de trekhaak aan kogeldruk mag hebben? Ik lees namelijk op internet dat dat verplicht is omdat je anders maar 750 kilo mag trekken. Hoe kan dit dan het beste opgelost worden?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Insignia die voorzien is van een trekhaak, echter is er geen typeplaatje te vinden en u heeft ook geen documenten.

Normaal gesproken zijn alle in Nederland verkochte trekhaken die voorzien zijn van een goedkeuring ook voorzien van een typeplaatje.

Er worden soms ook trekhaken verkocht die niet geschikt zijn om een caravan te trekken maar alleen geschikt zijn voor een fietsendrager. Meestal zijn die wel voorzien van een uitstulping op de kogel, zodat een caravan niet past. We kennen helaas ook voorbeelden dat die uitstulping er vervolgens met een slijptol weer afgeslepen zijn om toch iets te kunnen trekken.

Heeft u dus geen enkel idee overt de herkomst van deze trekhaak, dan is het misschien beter alsnog een goedgekeurde trekhaak te monteren. Voor de Insignia zijn deze met een vaste kogel al te krijgen vanaf ongeveer 150 Euro, met een afneembare trekhaak zijn ze wat duurder.

De kogeldruk is overigens maximaal 85 kilo voor de Insignia van uw bouwjaar.