Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutcodes mbt roetfilter

Vraag gesteld door op 7 juni 2020

Vorig jaar heb ik het roetfilter en bijbehorende druksensor van mijn Ford Mondeo 2.0tdci (QXBA) vervangen. Die druksensor is later nog een keer onder garantie vervangen omdat ik weer problemen met regenereren had. Omdat de EGR klep ook problemen gaf is die afgedopt. Nu krijg ik na 10.000 km de volgende storingen: P2002 en P2454. Mijn garage stelt voor om de EGR te vervangen, zelf denk ik dat het probleem opnieuw bij de sensor ligt. Kunt u advies geven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Mondeo 2.0 TDCI heeft een verleden van een nieuw roetfilter en tot tweemaal toe de druksensor.

Inmiddels heeft u na 10.000 km twee storingscodes die wat mij betreft ook beiden o.a. zijn te relateren aan de EGR klep. Ik begrijp dat deze destijds is afgedopt maar ik vraag me af of dat ook softwarematig is aangepast. Zomaar de EGR klep afdoppen vraagt óók een software ingreep omdat je anders al snel op foutcodes wordt gewezen. En eerlijk gezegd ben ik er per definitie voorstander van de EGR klep te vervangen voor een werkend exemplaar. Het apparaat heeft een emissie gerelateerde functie en maakt deel uit van de typegoedkeuring. Formeel moet deze wel blijven werken en kan het zelfs als een milieudelict worden geinterpreteerd.

Ik kan uiteraard op afstand niet vaststellen welk component de boosdoener is. Maar vanwege de genoemde codes én de eerder genoemde EGR klep problemen lijkt het mij toch redelijk deze te vervangen. Hij is immers kapot. Maar wel met een slag om de arm of alles dan wel opgelost is.