Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Drukgroep slecht

Vraag gesteld door op 7 juni 2020

Onze Renault Trafic uit 2008 met 190.000 km gereden schakelt moeilijk in z’n achteruit. Voor de rest schakelt hij wel goed. Weet u of wij hiermee door kunnen rijden naar Zuid-Frankrijk in de zomervakantie? Of krijgen wij in de bergen wellicht sneller problemen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het lastig schakelen naar achteruit een probleem kan zijn voor een vakantie rit naar Zuid Frankrijk.

De achteruit en eerste versnelling zijn het meest afhankelijk van een goed werkende koppeling. Al rijdend luistert het al een stuk minder nauw om naar een andere versnelling te kunnen schakelen. Maar de vraag is of de lastige achteruit wel met de koppeling te maken heeft óf iets anders zoals bijvoorbeeld het schakelmechanisme.

Ik vind het dus lastig om op afstand te kunnen inschatten of de rit wel of niet verantwoord is. Daarvoor moet je toch écht de gelegenheid hebben om de koppeling te testen en in hoeverre de achteruit daardoor ook zo moeilijk te bedienen valt. Daarom tóch het advies dit door uw garage te laten beoordelen. Een korte proef zal vermoedelijk al snel duidelijkheid geven en hopelijk groen licht voor de rit naar Zuid-Frankrijk.