Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden of andere auto kopen?

Vraag gesteld door op 15 juni 2020

Ik rijd met veel plezier in een Renault Megane, diesel, km stand 254.000 km, bouwjaar jan 2012.

  • 2017  36.000 km 2 x onderhoud Eur 2.900;
  • 2018  35.000 km 1 x onderhoud Eur 500;
  • 2019  21.000 km 1 x onderhoud Eur 2.050;
  • 2020 1 x onderhoud Eur 1.410;
  • 2020 en volgende jaren: schatting 20.000 km/jaar.

Grote uitgaven hierbij inbegrepen: distributieriem en condensor (2017), verstuiver 3e cylinder (2019), Turboslang (2018 en 2020), bedieningspaneel navigatie en airco ed (2020).

Ik heb deze auto gekozen vanwege zijn trekkracht (caravan 1.300 kg), been- en zitruimte (ik ben lang) en zijn relatief laag vervbruik (ik ben een rustige rijder).

Mijn vraag: wanneer komt het moment om naar een andere auto uit te zien? Wanneer worden naar verwachting de onderhoudskosten nog (veel) hoger? Wanneer zakt de betrouwbaarheid naar laag, 3 tot 4x per jaar stil staan langs de weg?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft een beeld van de onderhoudskosten van uw Renault Megane van bouwjaar 2012 en u vraagt zich af wat het geschikte moment is de auto weg te doen om vooral pech onderweg voor te blijven.

Wat het laatste betreft is de kilometerstand en leeftijd niet per se bepalend voor het risico op pech onderweg. Een lekke band en lege accu zijn de meest voorkomende pechgevallen en dat wil ik niet relateren aan een specifieke leeftijd of kilometerstand van de auto. Maar ik begrijp uw overweging uiteraard wel en zonder dat u daarmee per se stil hoeft komen te staan, is vanaf 250.000 km er een grotere kans op hoge kosten.

Dan denk ik aan wat meer buitensporig onderhoud zoals een nieuwe koppeling maar ook gevorderde slijtage aan aandrijving, wielophanging en besturing. De elektronica kan misschien ook wat vaker steekjes laten vallen. Maar in grote lijnen heeft uw auto inmiddels een kilometerstand bereikt waar elk denkbaar gebrek best mogelijk kan voorkomen. U laat al een lijstje van grote uitgaven zien die redelijk recent hebben plaatsgevonden. Die passen ook wel in de lijn der verwachting. Dus op basis van leeftijd en kilometrage is dit inderdaad wel het moment die overweging te maken.

Er speelt echter nog wel iets anders mee op de achtergrond. De waarde van diesels op de gebruikte markt is zwaar gedevalueerd. Voor uw auto kom ik een inruilwaarde tegen van ongeveer 2.500 euro. Nu de restwaarde zo laag is en het hier tóch gaat om een goed onderhouden auto, zou u kunnen overwegen door te blijven rijden totdat u echt tegen hoge kosten aanloopt.

Wat hoge afschrijving betreft is het kwaad toch al geschied en misschien is de auto technisch verder in een prima staat en is nog even doorrijden daarom relatief goedkoop. Mocht over een jaar de koppeling versleten zijn en/of andere noodzakelijk kostbare ingrepen, dan zou dat het moment kunnen zijn er definitief een streep onder te zetten.

Dus samenvattend: de kilometerstand maakt het uitzien naar een andere auto heel logisch. Maar doorrijden is financieel op dit moment de beste keuze, totdat technisch gezien de grote uitgaven zich gaan aandienen. Dan kan het een bodemloze put gaan worden en kunt u beter investeren in een geschikte vervanger.